Úvod Výživa a zdravie

Výživa a zdravie

Ryby a ich význam pre človeka

Mäso z morských rýb je pre človeka dôležitým zdrojom mnohých vitamínov a minerálnych látok, ktoré kladne ovplyvňujú naše zdravie. Obsahuje veľké množstvo proteínov, esenciálne rybie oleje, vitamíny A, B, D, vápnik a je najdôležitejším zdrojom prírodného jódu, ktorý je potrebný pre správnu funkciu nervovej sústavy. Najcennejším prvkom rybieho mäsa sú však Omega 3 nenasýtené kyseliny, ktoré pôsobia preventívne proti ochoreniu srdca a krvného obehu, pozitívne ovplyvňujú látkovú výmenu v organizme, znižujú hladinu cholesterolu a u detí napomáhajú pri rozvoji mozgových funkcií.

Predovšetkým morské ryby doplňujú našu stravu o tzv. zdravé tuky t. j. omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Tie sú známe predovšetkým svojiou schopnosťou preventívne pôsobit pred ochoreniami srdca a obehovej sústavy. Pokiaľ držíte diétu, môžu tuky z rýb pomôcť pri odbúravaní podkožného tuku. Ako už vyznávači zdravého životného štýlu vedia, tuk telo potrebuje a je preto žiaduce, ak ho doplníte vo forme tzv. zdravých tukov.