Losos v lístkovom ceste

Losos v lístkovom ceste

Filety z lososa osolíme, posypeme kôprom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Špenát asi 3 minúty podusíme na lyžici bylinkového masla, osolíme a necháme vychladnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, nožom z neho vyrežeme obdĺžnik, ktorý bude asi o 4 cm väčší ako je fileta. Druhú časť cesta rozvaľkáme na plát ešte o trochu väčší. Menší plát cesta položíme na plech potretý maslom a rozložíme naň polovicu špenátu, tak aby zodpovedal veľkosti lososa.

Na špenát položíme jednu filetu, ktorú potrieme maslom. Na ňu položíme druhú filetu a prikryjeme zvyšným špenátom. Okraj spodného cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a všetko prekryjeme druhým, väčším plátom cesta. Okraje spojíme, zrolujeme a dobre pritlačíme k sebe. Ozdobíme prúžkami lístkového cesta a celý balík dáme na 1 hodinu chladiť do chladničky. Rúru predhrejeme na 220° C. Balíček s lososom potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rúry a pečieme 20-25 minút dozlatista. Po upečení necháme cca 5 minút odpočívať, až potom krájame na jednotlivé porcie.

Suroviny:

  • 500 g Lososa - fileta bez kože Nowaco
  • 400 g Listového špenátu Nowaco
  • 400 g Lístkového cesta Dobroty babičky Kláry
  • 1 vajce
  • 100 g bylinkového masla
  • hrsť nasekaného kôpru
  • soľ
  • 1 lyžica citrónovej šťavy